Yazar |
Dersler |
MD-C

Üyelik tarihi 26-02-2003
Mesajlar : 582
OFF-Line
| Yollanan 10-12-2003 at 12:04  
Zamanlarını ayırarak siteye katkıda bulunup döküman yazan ve gönderen arkadaşlara ne kadar teşekkür etsek haklarını ödeyemeyiz. Fakat oyun yapımında orta seviyede hitap eden ve nadirde olsa birbirini takip etmeyen konular yerine, [ Nehe'de ki OpenGL ] dersleri gibi başlangıç seviyesine hitap eden; OpenGL penceresinde ilk üçgenimizi çizme, çizdiğimiz üçgene renk eklemek, bu üçgenlere tranformanyon uygulama(göndürmek, ebatlamak, konumlandırmak), kamera ekleme vs. vs. vs. gibi birbiriyle ilişkili dersler yazsak yada çoğumuzun bildiği [ Nehe ] sitesindeki bilgileri Türkçe'ye aktarsak. Dökümanları hazırlamak hem daha az zaman alır hemde sistemin mantığını kavramamıza neden olur? Siz nasıl düşünüyorsunuz?
[ Bu mesajı düzenleyen: MD-C _FIL 10-12-2003 12:12 ]
|
|
|
  Profil
www
Düzenle
Gönder
|
mentat

Üyelik tarihi 15-10-2002
Mesajlar : 287
OFF-Line
| Yollanan 10-12-2003 at 12:41  
kendimce fikirlerimi yazayim. fikir cimnastigi olsun..
elimden geldigince yazi yazmaya calisiyorum siteye. hem millet ogrensin biseyler, is ciksin mantigiyla, hem de kendi kendimi motive/disipline etmek icin.
ancak baslangic seviyesindeki seylerin cevirisini yapmak, ya da nehe gibi buyuk bir serinin altina girmek, benim icin zaman kaybi. baska arkadaslar bu ise girisirlerse lafim yok, kolay gelsin, ellerine saglik derim. ama nehe'nin kendisi var iste. onun cevirisiyle niye ben ugrasayim. onun yerine kod yazsam, yeni birseyler ogrensem daha iyi degil mi? ben ne cevirmenim, ne de hoca. ogrenmek isteyen icin internet kaynak dolu. evet turkce problem ama bunu asmanin yolu, kod yazmaya cabalayan insanlarin islerini birakip ceviriye yonelmesi olmamali. birinci tekil sahis konusuyorum ama bu herkes icin gecerli bence. programciliga yeni baslayan, oyun yapimiyla, gl ile yeni ilgilenen birinin nehe vs gibi seyleri okurken, ordan ceviri yapmasi daha mantikli geliyor bana. sitede yayinlamadan once, biraz daha bilgili durumda olanlarin gorusu, duzeltmeleri alinabilir.
bir de daldan dala yazilar hakkinda bir aciklama yapayim. son yazdigim yazilar, vertex buffers, particles gibi hakkaten daldan dala konular. ama o an neyle debeleniyorsam o konuda yaziyorum. hatta bazen (deniz bilir), eger bu zalak seyi calistirmayi becerebilirsem siteye dokuman yazicam seklinde kasiyorum. ya da particles konusunda mesela, amacim hem o an ugrastigim seyleri, ogrendiklerimi toparlamak, hem de basina 1, 2 diyerek kendi motivasyonumu yuksek tutmak. sonuna kadar gitmek. tabi siteden pek tepki (iyi kotu farketmez) gelmedigi icin bu baya bir anlamsiz olmaya basladi benim icin. yazilarin hepsi, benim de yeni ogrendigim konular, belki tartisacak adam bulurum maksadi da var yazarken ama simdiye kadar pek faydasini gormedim..
baslangic seviyesindeki islere gelince. ben gl penceresini nasil actigimi bile hatirlamiyorum. bi iki sene once bi pencere acan framework yazmistim, nehe'den destekli. iki uc ay once de sdl'e gectim. bir kere yazdim o kodu. bi daha da ellemedim cok sukur. oyle bir doc yazabilmem icin, iki senedir ellemedigim calisan temiz kodu yeniden kurcalamam, anlamam, anlatmam gerekli. zaman kaybi benim icin..
son bir nokta da genel programlama hakkinda yazilar istegi ile ilgili. burasi oyunyapimi sitesi. genel programlamayi ogreten kitaplar, okullar, kurslar, nette binlerce dokuman var oglu var. hadi oyun yapimi konusunda yazacak adam yok diye birkacimiz birseyler karalamaya cabaliyor. ama programlama egitimi denen sey ole hadi ben anlatayim hop seklinde basit birsey degil, her ne kadar herkes piyasadaki kitaplara laf etse de. bu siteden kimsenin temel programlamayi ogretecek kapasiteye sahip oldugunu dusunmuyorum (tabi ki ben de dahilim, hatta en basindayim), pek cok saglam programci olabilir sitede, ama ogretmek denen sey cok farkli. en guzeli al bi kitap otur kas, kendince proce yap vs vs..
cok uzatmayayim, sozu digerlerine birakayim. yazan yazmayan tum uyeler lutfen goruslerini bildirsin. konuya nokta koymak degil, tam tersine tartisma yaratmak amacim..
|
|
|
  Profil
E-posta
www
Yolla
Düzenle
Gönder
|
Arda

Üyelik tarihi 25-02-2003
Mesajlar : 165
OFF-Line
| Yollanan 10-12-2003 at 15:54  
bende katılıyorum...
O anda konuyla ilgilenenler (mesela openGL de pencere açıp üçgen çizdirmeyi yeni öğrenen birisi) öğrendikleri şeyi türkçe bir doküman haline getirip siteye koyarsa, hem yeni öğrenmiş olduğu konuyu pekiştirir, hemde türkçe kaynak arayan, yada ingilizce kaynakların içinde kaybolan insanların, işlerine yarar bir doküman yazmış olur.
Tabii konuya harbi hakim insanların dokümanı bir gözden geçirmesi şartıyla
Zaten her konunun içine dalan arkadaş 1 doküman yapsa, yada yapmaya gayret etse, epey bir ders çıkar ortaya diye düşünüyorum...
|
|
|
  Profil
Düzenle
Gönder
|
deniz


Üyelik tarihi 14-09-2002
Mesajlar : 409
OFF-Line
| Yollanan 10-12-2003 at 16:01  
mentat ın da belirttiği gibi ta başından bir seri yazmak çok yorucu ve zaman isteyen birşey.. normalde bir şeyin nasıl yapıldığını mükemmel biliyorsan bile bunu anlatmaya gelince insan bocalıyor hemen yazmaya başlayamıyor.. bırak sıfırdan doc yazmayı çeviri yapmak bile yeri geldimi kabir azabı.. eline geçen tek şey ise birşey üretmiş olmanın , insanlara faydalı olabilecek gibi hissetmenin motivayonu... fakat.. ne yazikki kimse ya döküman iyi oldu işime yaradı demiyor.. yada aklına takılan bişeyi sormuyor..
Böyle olunca da insan ister istemez şunlardan birini düşünüyor.. (ilk önce gelenin düşünülmesi daha olası...)
1) kimse genel olarak dökümanlar ile ilgili değil
2) kimse spesifik olarak o dökümanda yazan şeyler ile ilgili değil
3) döküman okundu ama tamamen anlaşılmaz (seviye yüksek..)
4) oyun yapımı ile ilgilenen kimse yok..
hmm.. bilemiyorum.. tablo pek umut vermiyor.. o kadar satırı yazdıktan sonra insan iyi kötü bir tepki bekliyor.. bu tepkiyi ise bilen kişilerden değil daha çok yeni başlayan ve forumlarda kitap önerin, döküman önerin, nerden başlarım gibi sorular soran kişilerden bekliyor. yoksa zaten bize o dökümanları hazırlayan kişiler belirli bir bilgi seviyesinde ve genel olarak diğer dökümanlarda yazan kavramlarıda biliyorlar varsayabiliriz. (dökümanların düzeyinin yüksek olmadığını göz önünde bulundurarak bir genelleme yapıyorum)...
Kısaca geribildirim istiyoruz ).. daha çok kişinin değişik konularda döküman yazmasını, yeteri kadar vakti olanların çeviriler yapmasını istiyoruz.. Ne biliyim .. oyun yapımı ile ilgili birçok konuda döküman yazılabilir.. bunların illa teknik olması programlama dili yada bi grafik api si üzerine spesifik olması gerekmez.. biri çıkar nasıl senaryo yazdığını felan anlatır.. o da olur.. yeterki birşeyler üretelim..
birde.. pratik yapmalıyız hemde bolcana.. yeni projeler, yeni denemeler.. ancak böyle gelişebiliriz.. şahsen ben şu siteye 10 döküman geleceğine derli toplu 2 türk proje haberinin gelmesini yada 3 source kodun yayınlanmasını yeğlerim..
fakat ne olursa olsun .. sonuna kadar devam..
görüşmek üzere..
deniz.
|
|
|
  Profil
E-posta
www
Düzenle
Gönder
|
DraconiaN

Üyelik tarihi 27-06-2003
Mesajlar : 134
OFF-Line
| Yollanan 10-12-2003 at 16:03  
Arkadaşlar!
Ben MD-C ye de Mentat'a da Deniz abime de katılıyorum
Benim bu siteye kayıt olmamın sebebi gerçekten 15 senelik ömrümün 9 senesini geçirdiğim bilgisayar oyunlarının bilgisayar programlarının norton commanderin ilk çıktığında zil takıp oynadığım Windows 95 in kaynaklarını yazılmasını "bunlar nasıl oluyo abi" sorusunu kendi kendime cevaplamayı hedeflememdir.Site gerçekten çok ilgimi çekti,en azından karşılıklı bir saygı söz konusu sitede.
Siteyi bayaadır takip ediyorum.Ama pek bişi öörenemedim.Orta düzey diilim.Basitten bişey öörenmek istiyorum.Ama yok işte!
Sorun şu ki, Buraya birçok insan bence aynı amaçla ziyaret ediliyo.Ama bununla kim uğraşacak?
Bi çok insan belki de çalışıyo yorgun oluyolar.Ee?Kimse yazamıyo tabi.
Çözüm?
Bilmiyorum...Kimse bilmiyo belki ama, birazcık uuraşılsa belki de azar azar insanlara "oyun yapımı" hakkında bişeyler öğretilebilir.
Ayrıca her fasıl da "türk yapımcılığı" diyip diyip duruyosunuz.Kopya cd almayın falan mesela.(!)Ama Türk Yapımcılığını geliştirmenin yolu bu değil, asıl çözüm hazırlık ingilizcesiyle yetinmek zorunda kalan ; böylelikle de tutorialları bile anlamayan insanların dilinde onlara bişeyler öğretmeye çabalamak.Böylelikle en az benim kadar hayatlarını bilgisayar karşısında geçiren insanlar bu dalda gelişecek belki bissürü "PUSU" gibi ciddi çalışmalar yapılacak.
Benim fikrim bu arkadaşlar.
[ Bu mesajı düzenleyen: DraconiaN _FIL 10-12-2003 16:05 ]
|
|
|
  Profil
www
Yolla
Düzenle
Gönder
|
ferdemoncel

Üyelik tarihi 03-11-2003
Mesajlar : 97
OFF-Line
| Yollanan 10-12-2003 at 17:48  
Ben Mentat arkadaşın fikirlerine katılıyorum.İlkönce oyun programlamaya başlamak için iyi derecede bir programlama dilini bilmeniz gerekiyor.Bir programlama dilini de kitaplardan öğrenmek gerekiyor.Ama şöyle bir durum var orta ya da iyi derecede programlama bilip de Oyun Programlamayı (benim gibi amatör olarak) öğrenmek isteyen insanlar için yeterli Türkçe kaynak yok.Hatta C++ ile ilgili yabancı sitelerde olduğu gibi portal seviyesinde siteler yok.Sanırım Delphi için delphiturk.com gibi birkaç güzel site var.Bence de her ne kadar Oyun Programlama Türkiyede fazla gelişmemiş olsa bile,ya da yeterli imkanlar olmasa bile bir başlangıç noktası olmalı.En azından İngilizce kaynakların Türkçeye çevrilmesi gibi.
Ben kendim kişisel olarak GameTutorials'ın OPENGL ile ilgili makalelerini hem çalışıyor hem de Türkçeye çeviriyorum.Yalnız bildiğim kadarı ile bu makaleler telif hakları ile korunuyor.Eğer site sahibi bu siteden gerekli izni alırsa bu çevirileri size gönderebilirim.
Bir de dökümanlar kısmı mesela OpenGL ile ilgili olanlar bir bölümde,Direct X ile ilgili olanlar bir bölümde WinApi ile ilgili olanlar bir bölümde olacak şekilde gruplandırılırsa daha güzel ve kullanışlı olur diye düşünüyorum.
Bir ikincisi de belki PUSU ekibi gibi güzel çalışmalar yapan arkadaşlardan rica edilerek hem fikir hem de ders şeklinde yardım istenebilir
Kolay Gelsin..
|
|
|
  Profil
E-posta
www
Düzenle
Gönder
|
Ziyaretci

Üyelik tarihi 24-04-2003
Mesajlar : 63
OFF-Line
| Yollanan 10-12-2003 at 17:50  
cok dogru yazmissin mentat.
bu konuda kendimi suçlu hissettim şimdi. Yazdığın dökümanlar gerçekten çok iyi. Ben özellikle vertex buffer object lerle uğraşırken çok işime yaradı. (bu feedback olsun artik ) geç de olsa teşekkür etmiş olayım.
benim de aklımda sürekli bir iki birşeyler hazırlamak var ama bir türlü zaman bulamıyom. ( gibi bahanelerin arkasına sığınıyorum. )
Ayrıca vaktiyle bir ders için hazırladığım bir 3d engine var, C de yazilmis. onun da kodunu açmak istiyorum, ama projeyi teslim ettikten sonra kodu sevmediğim için tekrar 0 dan C++ da başladım. o kodu da bıraktım.
yani, çalışıyor ama debug etmek ve anlamak biraz(!) zorlar
bir ara temizliyeyim, açayım diyorum, ona da vakit bulamıyorum. (!)
ama buraya da yazdım artık en kısa zamanda biseyler yapacağım..
hadi herkese ii oyunlar.
|
|
|
  Profil
www
Düzenle
Gönder
|
deniz


Üyelik tarihi 14-09-2002
Mesajlar : 409
OFF-Line
| Yollanan 10-12-2003 at 18:17  
ferdemoncel: aslında seninde belirttiğin gibi bir çok döküman alt bölümü açılabilir.. aynı şekilde forum bölümüde ve hatta link ve download.. asıl mesele içerik ) .. içerik olmadığı için 20 dökümana 10 bölüm açmıyorum.. işallah içerik artarsa alt bölümler mutlaka gelecek..
eğer bana çevirdiğin bir dökümanı örnek olarak yollarsan bende bu dökümanla gametutorials.com dan birileriyle irtibata geçip telif olayını nasıl halledebiliriz konuşurum.. adresimi biliyorsunuz.. bilmeyenler için birdaha veriyim deniz@oyunyapimi.org
|
|
|
  Profil
E-posta
www
Düzenle
Gönder
|
Black_Knight

Üyelik tarihi 23-10-2002
Mesajlar : 131
OFF-Line
| Yollanan 10-12-2003 at 19:01  
walla ben yazdıklarımın hepsini yeni baslayanlara yonelik yazıyorum yani en azından ona ugrasıyorum.ama sitede sıfırdan c/c++ ogreticek bişi yok tabi.o yuzden biraz bilmek lazım.nerden ogrenebilirsiniz?ingilizceniz varsa kolay direk gidersin gametutorials ın butun c/c++ tutoriallarını indirip sıradan gittin mi tamamdır ama ingilizce yoksa iş zor oturup abidik gubidik cevirilmiş kitaplarla ugrasmak zor.nette cok kaynak yok turkce vs.vs.
cozum olsa olsa sıfırdan programlama anlatan bi site olur ama o site oyunyapimi.org olmalı mı olmamalı mı onu bilemicem.mentat ın da dedigi gibi burası bi oyunyapimi sitesi sonucta O_O neyse sustum heh.
----------------- Shadowy Tree | World of Entaria Omnium rerum principia parva sunt.
Oyun Yapimi Irc Kanalı -irc.EnterTheGame.com
#oyunyapimi
|
|
|
  Profil
E-posta
www
Yolla
Düzenle
Gönder
|
MD-C

Üyelik tarihi 26-02-2003
Mesajlar : 582
OFF-Line
| Yollanan 11-12-2003 at 17:54  
Hepinizin bir takım açıklamaları doğru. Çok zor yada çok kolay olsun her yazılan döküman değerlidir!!! Fakat Ülkemiz baz alındığında çoğunluk başlangıç seviyesinde (bende dahil) ve bu yüzden bu seviyeye arada bir inip ne olduğuna bakmalı. Bu internetten öğrenilmez o internetten öğrenilmez diyerek dökümanlarada kısıtlama koymamalı Örn: C++... Doğru C++ gibi büyük bir dil kitaptan öğrenilir ama kitabın akıcı dili her zaman insana alışıldık gelmez. Okuduğu ve öğrendiği fikirlerin aralarında boşluklar oluşur. Daha sonra sitemizde yada herhangi bir yerde rastladığı cümle ona hitap ediyor olabilir ve fikirdeki boşlukları kapatarak tamamlar... En sonundada okuyan kişide yorum yapma kabiliyeti ortaya çıkar ve kitaptan devam edebilir hale gelir. Ama arada bir takılacak yerler olucaktır... Neyse az söz Çok iş...
|
|
|
  Profil
www
Düzenle
Gönder
|