Ana Menü
· Ana Sayfa
· Dosyalar
· Dökümanlar
· Forum
· Günün Resmi
· Haber Arşivi
· WWW Linkleri
· Üye Listesi

Forumlar

strncpy ve strncpy_s
 Konu adi : Borland c++ Builder ile Amiral Batti
 Rady10 - YerliOyun
 Kabusta Kaybolmak
 Konsol da programı bekletmek
 Oyun programlama icin hangi programlama dilli ?
 flash! şanlıurfa bilgisayar oyununda(no rapid)
 Sevgilim Olur musun?
 Directx'e başlamak isteyenler bi bakın
 PSP programlama
 Flash tan php
 Bilgisyr oyunu yapmam için üniverstde hangi bölüme girmeliym
 www.arshiv.gen.ms
 Cimg.h ilgilenenler icin
 müttefik oyunu

Konu Disi
 Emraah
 Yeni sitemiz açıldı
 Kalp krizi durumunda ne yapılmalı?
 Oyun sektöründe hangi görevde çalışmak isterdiniz?
 Takım arkadaşı sorunu
 msn de renklı nıck
 pc hata veriyor ! YARDIM!!
 Gülmek isteyenler Buraya
 İnanılmaz hl 2 modu görüntüsü
 Computer Languages History

[ Forumlara Git ]

oyunyapimi.org: Forums

www.oyunyapimi.org :: Başlığı Görüntüle - Bu forum ne zaman duzene girecek?
 SSSSSS   AramaArama   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   ProfilProfil   LoginLogin 

Bu forum ne zaman duzene girecek?
Sayfa Önceki  1, 2, 3  Sonraki

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.oyunyapimi.org Forum Ana Sayfası -> Öneri, İstek, Eleştiri vb
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
The_UnforgiveN

MesajTarih: Sun Jan 23, 2005 10:16 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Ya bir noktayı kaçırıyorsunuz..!
Bizde (Türkiye) oyun yapımı çok çok yeni bir sektör. Size şunu söyleyebilirim ki bu foruma (veya buna benzer yerli forumlar) gelen arkadaşların oldukça yüksek bir yüzdesi "Oyun nasıl yapılır?" sorusuyla geliyor. Yani buraya soru sormaya gelen adam zaten BİLMİYOR ki. Siz hangi düşünceyle gamedev veya gametutorials daki forumlardaki başlıklar gibi başlıklar bekliyorsunuz, bunu anlamadım?

İnsanlara birşeyler vermeden birşey bekleyemezsiniz. Yanlış anlaşılmasın, site üyelerine birşey katmıyor demiyorum. Tam aksine, ben dökümanlar bölümünün %80 ini masaüstüme kaydettim. İşime de yarıyor. Ancak benim "FPS Problem" diye konu açmam için birşeyler bilmem ve bir proje üzerine uğraşıyor olmam gerek. Bilmem yanılıyor muyum?

Bence yeni kısıtlamalar, kurallar yerine sabırlı olmayı deneyin?

Saygılar, sevgiler..
Başa dön
Kullanıcı profilini gör
vmeydaneri

Nereden: Ankara

MesajTarih: Sun Jan 23, 2005 10:26 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

kardes sende haklisin sanada yanlis soyluyorsun diyemem soylediklerin cok dogru sabir gostermek gerek acemilere evet gittikce duzelecektir ve o sevyelere gelicektir bundan hic bir kuskum yok ...(zamanla)

Ama asil sogutan artik oyun yapimi ile alakasi olmayan dandik mesajlarin cogalmasi ..
Başa dön
Kullanıcı profilini gör E-Posta'yı gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
cjungie

Nereden: Istanbul

MesajTarih: Sun Jan 23, 2005 10:44 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

bir de oyun yapmak için niyet etmiş adamın bazı şeyleri bilmesi lazım. örnek; forumda arama yapmak, internette arama yapmak , kuralları ve dökümanları okumak, büyük harfle (CAPS AÇIK GİBİ) yazmamak , anlamsız başlık ve konular yaratmamak....

bunları yapamayan kişiler, oyun yapmak istiyorum nasıl yaparım diye gelmesi hem komik hem de sinir bozucu oluyor....
Başa dön
Kullanıcı profilini gör E-Posta'yı gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
nightwolfcem

MesajTarih: Mon Jan 24, 2005 12:29 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

harzememo demiş ki:

bakalım forumdaki son mesaj başlıklarına:

delphi oyun
dökümanları başka bir sitede ..
kovangames
Oyun Stüdyosu
Türkçe kaynak
yardım....
VB ile Basit Bir Oyun
C++ nekadar sürer
SpellCasters Closed Beta başladı!
game maker hersey yapıla bilirmi
vb...

ewt
Türkçe kaynak yazmışım ne var hı ne var Laughing
şaka biyana herkeze katılıyorum ve mücadele veriyorum sizdende aynısını beklerim
birbirimize destek çıka çıka daha iyi yerlere gelceğimize inanıyorum bu işler kızmakla halimiz ne olcak demekle kaçmakla olmuyor.bizene başkalarından değilmi.
hazırladığım dökümanlar hakında bi iki kelime söylemek istiyorum
izniniz olursa
dökümanlar hakında kimseden ses seda çıkmıyo bende herşey güzel herkez anlıyo diyorum ya kimse dökümanlara bakmıyor yada kimse anlamıyor sesi çıkmıyo ee ben ozaman niye döküman hazırlıyorumki bu dökümanları başkaları için hazırlamıyorum sizin için hazırlıyorum ha hepsini biliyorsanızda yazmama yine gerek yok . bazen düşünüyorum acaba benmi yanlış yapıyorum bu işin doğrusu ne diye.
bakın bence gereksiz bilgi yok orda her oyun programcısının bilmesi gereken şeyler aksini iddea eden varsa çıksın, bende o konuları döküman listesinden kaldırıyım .az yardım edin yaw pls Sad
güncellemeler ve yeni dökümanlar devam ediyor
(yanlış yer görürseniz veya anlamadığınız yer olursa lütfen sorun kimseyi yanlış bilgilendirmek istemem
herkezin yardımını bekliyorum
msn yide yazıyım bari nightwolfcem@hotmail.com)
bide anlatımları microsoft word olarak eklememe gerek varmı sizce
hani download filan edilir offline bakılır.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör
kmn

Nereden: Nereye gelmiş ülkemizde oyun yapımı...

MesajTarih: Mon Jan 24, 2005 1:03 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

harzememo demiş ki:

bakalım forumdaki son mesaj başlıklarına:

delphi oyun
dökümanları başka bir sitede ..
kovangames
Oyun Stüdyosu
Türkçe kaynak[/color]
yardım....
VB ile Basit Bir Oyun
C++ nekadar sürer
game maker hersey yapıla bilirmi
vb...

Ben sadece soru sordum c++ nekadar sürer öğrenmek diye. Yani açıkçası siz bu işe 0dan başlayanları artık istemiyoruz gibi bişe kastediyorsunuz?

Bu arada sen bu başlığı açalı bak forum nekadar değişti :

Kod:
 Gm de 3D FPS
 Kar yağışı demo(3D)
 C++ ile Internet
 Gizemli Cinayet
 game maker 5.3 a
 Oyun Motoru Videosu = çok güzel
 Hosting Sorunları
 Vb ile basit bir at yarışı oyunu
 Programlama
 domino demo : grafik + fizik
 17 Ağustos (Adventure PC GAME)
 oyun yazmak için ne gerekir?
 C++ nekadar sürer

Bide forum yöneticileri şey dicem. Siz bu konuyu herzaman en yeni 14 konu bölmünün hep başında tutarmısınız?
Başa dön
The_UnforgiveN

MesajTarih: Mon Jan 24, 2005 1:08 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

cjungie, illa ki, haklısın. Ben zaten bu siteyi Google da konu üzerine arama yaparken bulmuştum Very Happy

Herneyse, ama bunu genellememek lazım. Benim insanım daha yeni bu bilişim teknolojilerine. Yavaş yavaş internet kullanmayı da öğrenecek Very Happy

dedim ya sabır sabır sabır..
Başa dön
Kullanıcı profilini gör
nightwolfcem

MesajTarih: Mon Jan 24, 2005 1:11 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

allah seni ne yapsın bilmemki kmn öfffff
hay bilmeliydim başıma gelcekleri kmn baba harzememo teker teker mesajları incelememiş genel olarak bişey demiş ben orda şaka yaptım zati
ulen durduk yere suclu ben oldum yazıyımı yazmıyımı yanlış anlaşılırmı derken yanlış anlaşıldı bile
Başa dön
Kullanıcı profilini gör
kmn

Nereden: Nereye gelmiş ülkemizde oyun yapımı...

MesajTarih: Mon Jan 24, 2005 1:18 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Aklıma bişiy geldi Idea Sizin şu sitede banlamak istediklerinizle dolu uzuuun kara listeyi siteye koysanıza. O zaman hack tehtitlerindende korkmazsınız hem onlar rezil olur. Giden zaten siteyi kendi terk eder...

Fikrimin :

Artıları : Site temizlenir forum kirliliği kalmaz.
Eksileri : Bende bu kara listeye girebilirim Very Happy . Zaten üyesi az olan sitede üye kalmaz. Kötülerin yanında iyilerde yanar. Ve yine olan hack tehtitleri falan...

Aslında boş bi fikir oldu sanki ama olsun. Fikir... Belki işinize yarar
Başa dön
traubleman

Nereden: İstanbul

MesajTarih: Mon Jan 24, 2005 1:51 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

The_UnforgiveN a katılıyorum hiç bişey bilmeyen bir adam bismillah siteye yeni üye olmuş biri oyun nasıl yapılır ne gerekir diye bir soru sormaz da ne sorar bunu " geçecek bunlarda düzelecek" demek mantıksız çünkü hep bir yeni üye bu işe yeni başlayan biri olacak
Sitenin başına dana gözü kadar bir yazı ile oyun nasıl yapılırne gerekir buraya tıklayın diye bir yazı koymadıkça bu düzelmez ama buna dikkat dana gözü kadar olacak bu yazı yoksa yine bitmez bu oyun nasıl yapılır soruları...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör E-Posta'yı gönder
levent

Nereden: İstanbul

MesajTarih: Mon Jan 24, 2005 2:25 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

arkadaşlar benim anladığım kadarıyla bu sitedeki rahatsızlığın temel olarak iki nedeni var,

1)halihazırda bulunan bazı üyelerin gereksiz mesajları,ve hepimizin içinde olan polemik yaratma dürtüsüyle bu gereksiz mesajların bir yığına dönüşmesi durumu...
çözüm:pek çok çözüm önerisi sunuldu,bu kişilerin tesbit edilip banlanması,uyarı almaları vs vs.. yönetici olmadığım ve insanların gerçekten kötü davranmak istediklerini düşünmediğim için bu konuda bir şey diyemiyorum..ama sonuçta burası sosyal bir ortam ve insanlar birbirlerine karşı davranışlarında daha saygılı olmalı.

2)yeni gelenlerin amatörlük ve heyecanla, araştırmadan balıklama yağdırdıkları sorular,mesela:
-oyun yapmak için hangi programları indirmeliyim?
-hangi dili kullanmalıyım,hangi kitap vs vs?
-bana oyun kodu örneği lazım....
çözüm:bu sorunun çözümü ise kanımca basit olmakla beraber,oldukça kapsamlı. öncelikle şunu belirtmeliyim ki,üyesi olmakla mutluluk duyduğum bu site yeni gelenlere hiç de dostça davranmıyor (hemen aklınıza forumda terslemeyi getirmeyin) ,hiçbir şey bilmeyen bir insan olduğunuzu düşünün, bu siteye girdiğinizde ne yaparsınız?
ana sayfaya bakar ve bir yönlendirme ararsınız,ana sayfamızda böyle bir yönlendirme var mı? malesef,halbuki bence en üst ksımda sürekli aktif bir link,yeni gelenleri dökümanlara ve ilgili forum konularına yönlendirmeli. döküman demişken, bence dökümanlar kısmı da çok karışık, başta "oyun yapımı genel" kategorisi olmak üzere dökümanlar yeni gelenlerin anlayacağı ve onların ilgisini çekecek bir düzene sokulmalı. tabi ki bilgisini geliştrimek isteyenler de gelişmiş konular gibi bir alt gruba bakabilmeli. dökümanlar bu ilişki içerisinde birbirine sırayla bağlanmalı,mesela şöyle bir ağaç yapısı olabilir.

İlk döküman:
1)Dave Astle'ın oyun programlamaya girişi / ya da aramızdan deneyimli birnin hazırlayacağı oyun yapımı kılavuzu gibi bir döküman. programlama dilleri konusunda kitap tavsiyeleri vs.

İkinci seviye dökümanlar:
1-1)John Hattan'dan (biri bu makaleyi de çevirmeli) programlama dillerinin oyun yapımı açısından karşılaştırılması(game maker'ı ags'yi falan içine alacak şekilde genişleterek,yani ben oyun yapmak istiyorum! diye gelenleri yönlendirecek bir makale.)

1-2)Çizim'e, 3D tasarıma, modellemeye, paintshop'a 3dsmax'a vs vs giriş.

1-3)Mod yapımı, Worldcraft kullanımı,AGS ve Game Maker kullanımı

1-4)Diğer konular:Multiplayer, Mobil oyun yapımı vs vs...

Üçüncü seviye dökümanlar:
1-1-1)Programlama ortamlarının elde edilmesi, kurulumu, özel kütüphanelerin kurulumu. Giriş projeleri
1-1-2) Yaygın dillerde (C,VB,Delphi,Java...) temel bir oyun motoru nasıl yapılır? Örneğin: Main Loop nasıl dizayn edilir,Önce User Input mu alınmalı ,yoksa Render mı edilmeli gibi sorular,OpenGL ve DirectX'e giriş...
1-1-3)2d motor ,3d motor,Nasıl çalışırlar? Hangisini seçmeli ?
1-1-4)Hazır enginelerin kullanımı ircclight,TV3d vs.
1-1-5)temel oyun türleri,FPS ,TPS, Point n Click (Hotspot vs), RPG,Strateji nasıl yapılır? Püf noktaları...
1-1-6)Yardımcı kütüphanlerle,kodlarla ve programlarla ilgili dökümanlar,FMOD,BASS,SDL nasıl kullanılır,RAD Video nedir? PAK dosyaları, BMP,TGA gibi dosyaları doğrudan okuma.

1-2-1) Low Poly High poly tasarım,nasıl 2d seamless çizilir, magic wand kullanımı vs vs...(Bu konularda çok bilgim olmadığı için böylece bırakıyorum)

1-3-1)AGS ile örnek bir oyun
1-3-2)Game Maker ile örnekler
1-3-3)Mod yapım araçları ile ilgili dökümanlar,videolar vs vs..

neyse şimdilik bu kadar,bugünlerde çenem çok düştü,kusura bakmayın.okuyan arkadaşlara sabırları için teşekkürler...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Kullanıcının web sitesini ziyaret et
The_UnforgiveN

MesajTarih: Mon Jan 24, 2005 9:02 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

traubleman, evet dediğin doğru. Hep yeni biri gelecek, hep amatör biri gelecek ama forum belli bir seviyeye ulaştıktan sonra bu amatörler çöldeki su damlalarına benzer Cool Şimdiki gibi rahatsız edici boyutta olmaz.

Bunlaın dışında levente katılıyorum. Kullanıcıları ta anasayfadan bazı temel konular hakkında yönlendirmek lazım..
Başa dön
Kullanıcı profilini gör
cjungie

Nereden: Istanbul

MesajTarih: Mon Jan 24, 2005 9:24 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

kmn demiş ki:

Eksileri : Bende bu kara listeye girebilirim

güzel tespit...

aslında her gereksiz mesajı silmek isterim ama o kişilere ayıp olmasın, yeni başlayanları korkutup kaçırmayalım düşüncesiyle silmekten vazgeçiyorum hep. dediğim gibi hep beraber sert yada yumuşak bir forum politikası belirleyelim, yöneticiler de ona göre davransın...
Başa dön
ayberk_cerit

Nereden: Avdan'dan geliyor elinde desdi,kız kurban olduğum sana kim küstü ...

MesajTarih: Tue Feb 15, 2005 8:47 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Abicim burada öyle konular tartışmaya açılıyor ki, bazen okudukça bir iki saat gülmekten gözümden yaş gelmiyor değil (hatta kendi açtığım başlıklar bile...) Acayip bir VB, Delphi , C/C++ çekişmesidir gidiyor... Bir de oyun motorları çekişmesi ... Ha bir de "Ben nereden başlamalıyım diye soran ama kendine aynı zamanda Programlama Gurusu" diyenler de var ...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör
drekon

MesajTarih: Mon Feb 28, 2005 12:43 am    Mesaj konusu: hehehe Alıntıyla Cevap Ver

Bende bu dert sadece bizim sitede var zannediyordum. zaten gerekl itespitler yukarıda yapılmış sadece şunu ekleyeyim.

Bizim de yeni uygulamaya başladığımız ve etkisini gördüğümüz bir olayı paylaşayım belki faydası olur.

-Forumda yeni üyeler lop diye "abi yardıım" diye konu açıyordu
-yeni gelen hiçbirşey bilmeyen adamlar uzmanları aşağılıyor ve terbiyesizlik yapıyordu
-olur olmaz konular kişisel tartışmalara dönüyordu
-yönetici kimseyi kırmayayım diyerek ne yapacağını şaşırmıştı
(bu ben oluyorum)

en son yaptığımız uygulama ile "yukarıdaki saydıklarımın hepsi yasaktır" dedik. kuralları da iyi-kötü uzman-acemi ayrıı yapmadan uyguladık. öyle ki bazan yöneticileri bile banladık.

tabii bizdeki banlamalar siteden silme şeklinde değil "1 veya 2 gün uzaklaştırma şeklinde" (geçen gün sayısı değil ziyaret ettiği gün sayısı, yani iki gün siteye girecek ama mesaj yazamayacak. bir ay girmese bile ikinci gün banlı oluyor.)

Siteyi terkedenler de oldu, kızıp bağırıp çağıranlar da oldu ama...(onları da banladık)
Very Happy

Şu anda oldukça rahatladık.

Arada bir yeni üyeler banlanıyor ve banı yiyince "haa demekki bu sitede kurallar var uymalıyım" diyerek ayağını yorgana göre uzatıyor.

umarım dikkate alırsınız. çünkü kurallar herkese eşit uygulanmadığı sürece başınız ağrımaya devam edecektir.

son olarak: forumların en başına "Yeni gelenler için öğütler" gibi özel bir forum köşesi açabilirsiniz. böylece yeni gelenler orada istedikleri gibi karışık konuları yazarlar, arada bir girip onlara da cevap verirsiniz... sizde(bizde) diğer forumlarda rahat rahat daha ileri seviye konuları konuşuruz.
Başa dön
deniz
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi

Nereden: Ankara

MesajTarih: Tue Mar 01, 2005 9:19 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

@drekon:

yapıcı önerilerin için teşekkürler.. {bu aradada hangi sitedensin?}
Başa dön
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.oyunyapimi.org Forum Ana Sayfası -> Öneri, İstek, Eleştiri vb Tüm saatler GMT +2 Saat
Sayfa Önceki  1, 2, 3  Sonraki
2. sayfa (Toplam 3 sayfa)

Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız